در كوچه هاي شهر خدا، نوري تابيدن گرفت و نسيمي وزيد. آن روز، آن ساعت و آن لحظه، بوي آب بود و نم باران و انگار آسمان به زمين فرود آمد و مادرمومنان، مادر نور، آينه و پاكي پا به عرصه گيتي نهاد.
حضرت فاطمه زهرا(س)، روز 20 جمادي الثاني سال هشتم قبل از هجرت در مكه متولد شد، از پدري كه خاتم انبياء(ص) لقب گرفت و از مادري طاهره كه همه هستي و دارايي اش را به پاي رسالت و نبوت و گسترش دين خدا نثار كرد.
فاطمه دختر پيامبر گرامي اسلام و سرور زنان دو عالم است.
مادرش "خديجه كبري" دختر "خويلد" از نيكوترين و عفيف ترين زنان عرب قبل از اسلام بود و پس از اسلام، نخستين زني است كه به پيامبراكرم (ص)ايمان آورد و آنچه از مال دنيا در اختيار داشت در راه اسلام بذل كرد.
به گفته "شيخ طبرسي"، مشهور در روايات شيعه اين است كه حضرت فاطمه زهرا (سلام الله عليها) در سال پنجم بعثت در بيستم جمادي الثاني در شهرمكه متولد شد وهنگام وفات پيغمبر(صلي الله عليه و آله)هيجده سال و هفت ماه داشت.
پيشواي محدثين شيعه "ثقه الاسلام كليني" نيز در كتاب شريف "كافي" مي نويسد: ولادت فاطمه زهرا (سلام الله عليها) دختر پيغمبر(صلي الله عليه وآله) پنج سال بعد از بعثت آن حضرت اتفاق افتاد.
**اسامي و القاب حضرت فاطمه (س(
كلمه فاطمه مشتق از مصدر "فطم" است كه در لغت عرب به معناي بريدن، قطع كردن و جدا شدن است. فاطمه به معناي بريده، جدا و متفاوت از ساير زنان است.
در بيان اسامي و القاب شريفه حضرت فاطمه (س) و برخي از فضائل آن جناب "ابن بابويه" به سند معتبر از "يونس بن ظبيان" روايت كرده است كه حضرت صادق عليه السلام فرمود، فاطمه (س) را 9 نام است نزد حق تعالي: فاطمه، صديقه، مباركه، طاهره، زكيه، راضيه، مرضيه، محدثه و زهرا.
پس حضرت فرموده آيا ميداني كه چيست تفسير فاطمه؟ يونس گفت: عرض كردم اي آقا وسيد من، خبر ده مرا از معني آن.حضرت فرمود: "فطمت من الشر" يعني"بريده شده است از بديها".
پس حضرت فرمود كه اگر اميرالمومنين عليه السلام تزويج نمي كرد او را، كفوي و نظيري نبود او را بر روي زمين تا روز قيامت، نه آدم و نه آنها كه بعد از او بودند.
"علامه مجلسي" در ذيل ترجمه اين حديث آورده است كه: "صديقه" به معني معصومه است، و "مباركه" يعني صاحب بركت در علم و فضل و كمالات و معجزات و اولاد كرام و "طاهره" يعني پاكيزه از صفات نقص و "زكيه" يعني نموكننده در كمالات و خيرات و "راضيه" يعني راضي به قضاي حق تعالي و"مرضيه" يعني پسنديده خدا و دوستان خدا و "محدثه" يعني ملك با او سخن مي گفت و "زهرا" يعني نوراني به نور صوري و معنوي.
** معناي نام "زهرا"
از "امام باقر" عليه السلام پرسيدند كه چرا حضرت فاطمه عليهاالسلام را زهرا ناميدند؟ فرمود:"براي آن كه خداي تعالي آن حضرت را از پرتو عظمت خود آفريد و چون تابيد تمام آسمان ها و زمين را به نور خود روشن كرد و چشم فرشتگان خيره گشت و براي خدا به سجده افتادند و عرض كردند: اي خدا و اي مولاي ما اين چه نوري است؟ خدا به ايشان وحي كرد، اين قسمتي از نور من است كه در آسمان خود جا داده ام و آن را از عظمت خويش آفريده ام، آن نور را از صلب پيامبري از پيامبرانم بيرون آوردم و آن پيامبر را بر تمام انبياء برتري دادم و از همان نور، اماماني را به وجود مي آورم كه قيام به امر كرده و به حقانيت من هدايت مي كنند و پس از پايان گرفتن وحي، آنان را جانشينان خود در زمين قرار ميدهم."
"ام الحسن"، "ام الحسنين" و "ام الائمه" نيز از جمله كنيه هاي آن حضرت است.
"ام ابيها" يعني " مادر پدرش" نيز از ديگر كنيه هاي آن حضرت است كه بيانگر علاقه بسيار زياد فاطمه (ع) به پدر بزرگوارش است و همچنين نشان دهنده اين است كه آن حضرت با همه كمي سن از آغاز كودكي، همچون مادر فداكارش حضرت خديجه كبري، پناهگاه معنوي و تكيه گاه روحي براي پدر بزرگوارش بوده است.
**اشاره به وجود مبارك حضرت فاطمه در قرآن كريم
مفسران قرآن معتقدند سوره"كوثر" در قرآن كريم درباره حضرت فاطمه (س)نازل شده و با استناد به احاديث، مراد از كوثر، شخص فاطمه (س)است. لغت شناسان كوثر را "خير فراوان" معنا كرده اند.
حضرت فاطمه (س) ظهور و تبلور خير و نيكي است و همه ابعاد وجوديش لبريز از خوبي هاست. او از مصاديق برجسته سوره هاي "كوثر"،"انبيا" و"فاطر"است كه با عناوين "كوثر"، "اوحينا اليهم فعل الخيرات" و "سابق بالخيرات" در قرآن كريم مورد ستايش خداوند قرار گرفته است.
**ستايش از حضرت فاطمه در كلام پيامبر)ص(
روايت شده است كه پيغمبر اكرم(ص) بارها دخترش فاطمه زهرا(س) را درحضور مهاجر و انصار"بانوي بانوان جهان از آغاز خلقت تا پايان روزگار"،"بهترين زنان جهان" و "بهترين زن بهشتي" خواند.
همچنين در احاديث گوناگون آمده است كه هر وقت حضرت زهرا(س) به حضور پدرش، رسول گرامي اسلام مي رسيد، حضرت به احترام او برمي خاست و دست وي را مي بوسيد.
از پيامبر صلي الله عليه و آله نقل شده است كه فرمود: "بهشت مشتاق چهارتن از زنان است، مريم دختر عمران، آسيه دختر مزاحم همسر فرعون، خديجه دخترخويلد كه در دنيا و آخرت همسر پيامبر و فاطمه دختر محمد(ص)."
در روايات آمده است كه پيامبر(ص) از خانه بيرون شد در حالي كه دست فاطمه را گرفته بود، فرمود:"هر كه اين را مي شناسد و هر كه نمي شناسد، بداند كه اين فاطمه دختر محمد صلي الله عليه و آله پاره تن من و قلب و روح من است، هر كه او را بيازارد مرا آزرده و هر كه مرا بيازارد خدا را آزرده است."
پيامبر گرامي(ص) بارها درباره اش فرمود:"ان الله اصطفيك و طهرك واصطفيك علي نساء العالمين."همانا خداوند تو را برگزيده و پاكيزه و معصوم گردانيده و تو را بر همه زنها رجحان داده است.
**درباره صفات حضرت فاطمه
در "كشف الغمه" از كتاب "معالم العتره"، "حافظ عبدالعزيز جنابذي" دانشمند بزرگ عامه نقل مي كند كه عايشه گفت: هيچ كس را در گفتار شبيه تر از فاطمه به پيغمبر نديدم.هرگاه وارد مي شد بر پيامبر(ص) حضرت به احترام وي بر مي خاست و دست او را مي گرفت و مي بوسيد و در جاي خود مي نشانيد.
و هم عايشه مي گويد:هر وقت پيغمبر به شوق بهشت مي افتاد فاطمه را مي بوسيد و مي بوئيد و مي فرمود: بوي بهشت را از فاطمه استشمام مي كنم و مي افزود: فاطمه سرآمد زنان بهشت و انساني آسماني است.
**فاطمه الگوي زنان مسلمان
حضرت فاطمه (س) اسوه و نمونه اي براي زنان مسلمان است، پيامبر وي را"بانوي بانوان جهان از آغاز خلقت تا پايان روزگار" و "بهترين زنان جهان" و "بهترين زن بهشتي" خوانده است.
در دامن پاك فاطمه زهرا(س) دو امام بزرگوار،حضرت امام حسن(ع) كريم اهل بيت، مظهر حلم و وقار و حضرت امام حسين(ع) سرور و سالار شهيدان تربيت يافتند. زينب كبري(ع) پيام آور حادثه كربلا و رسواكننده يزيد و خاندان پليدش، مظهر شجاعت و نمونه سخنوري و حق طلبي نيز در دامان فاطمه زهرا (س) و در خانه وي پرورش يافته است.
حضرت فاطمه در عبادت و خودسازي، همسر داري، تربيت فرزندان، در اخلاق فردي و فعاليت هاي اجتماعي و سياسي الگو و اسوه كاملي از يك زن مسلمان است براي تمام دورانها.
حضرت فاطمه در شرايط اجتماعي و سياسي دشوار صدر اسلام و با وجود كار زياد خانه داري و مسووليت سنگين تربيت فرزندان، هيچگاه از حضور در اجتماع و انجام وظيفه خطير تربيت بانوان اسلامي در مجالس درس و انتقال مفاهيم و آموزه هاي اسلامي به آنها غافل نبود.
و هم اوست كه در بحران پيش آمده پس از فوت پيامبر بزرگوار اسلام و خانه نشيني شير خدا و حيدر كرار، "علي ابن ابي طالب"(ع) به حمايت همه جانبه از وي برخاست و آن گونه داد سخن گفت كه شايسته وي بود.
اكنون، جشن مي گيريم، روز مادر و روز زن را كه خداوند بهشت را زير پاي او قرار داده، جشن مي گيريم، عشق را پاكي ها را و مهر مادري ها را كه جملگي به بركت و ميمنت ميلاد فاطمه (س) است.
سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا(س ) وهفته زن بر تمامي بانوان پاكدامن، متين، مهربان، ساده زيست، با اخلاق نيكو و مهرورز بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی خاتم الانبیاء(ص) مبارك و فرخنده باد.
سرمايــه محبت زهراست ديــن من من دين خويش را به دو دنيا نمي دهم
گرمهر و ماه رابه دو دستم نهد قضا يك ذره از محبت زهــرا نمي دهـــم
از: فرهاد شرف پور
مشاور رسانه اي و تبليغات بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی خاتم الانبیاء(ص)
1394/01/19 - 17:21